Η ζυγαριά έχει “κολλήσει” και παρόλο που συνεχίζεις την δίαιτα και τη γυμναστική, δεν βλέπεις αποτελέσματα; Ή δεν έχει πολύ καιρό που ξεκινήσεις δίαιτα και παρατηρείς ότι η απώλεια βάρους είναι λιγότερη από αυτή που θα ήθελες; Σε όποια περίπτωση και να ανήκεις, η απορία “γιατί δεν χάνω κιλά;” έχει απασχολήσει πολλούς ανθρώπους και θα αποτελεί πάντα ένα ζήτημα για την πλειοψηφία αυτών που βρίσκονται σε δίαιτα, είτε για μικρό είτε για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Θα σε εκπλήξει ότι τελικά το θέμα είναι πιο σύνθετο και ότι η απάντηση δεν είναι μόνο μία. Ας δούμε λοιπόν όλα εκείνα τα πιθανά αίτια που κάποιος δυσκολεύεται να χάσει βάρος:
1) Ολιγοθερμιδικές δίαιτες: Οι δίαιτες με λίγες θερμίδες αποτελούν “σοκ” για τον οργανισμό, ο οποίος προσπαθώντας να μας προστατέψει από το λιμό, επιβραδύνει το μεταβολισμό. Τι σημαίνει αυτό; Μειώνονται οι θερμίδες που χρειαζόμαστε ημερησίως για τις βασικές μας λειτουργίες ενώ βρισκόμαστε σε κατάσταση ηρεμίας. Επιπλέον, μπορεί να χάσουμε στην αρχή γρήγορα κάποια κιλά, τα οποία όμως εξαιτίας της τόσο γρήγορης απώλειας θα ναι κυρίως υγρά και μυική μάζα και σε λιγότερο βαθμό λίπος. Μην ξεχνάμε όμως πως ο κύριος στόχος είναι η απώλεια λίπους!
2) Light προϊόντα: Καταναλώνοντας προϊόντα με λίγες θερμίδες, έχουμε την τάση υπερκατανάλωσης αυτών με συνέπεια να προσλαμβάνουμε στην τελική τις ίδιες θερμίδες, εάν τρώγαμε τα ίδια προϊόντα με κανονικά λιπαρά, ή και παραπάνω θερμίδες. Όταν ένα προϊόν είναι light, σημαίνει ότι προσδίδει 30% λιγότερες θερμίδες από το κανονικό προϊόν. Προσοχή λοιπόν!
3) Φάρμακα: Ορισμένα φάρμακα προκαλούν αύξηση της όρεξης του ατόμου που τα καταναλώνει και κάποια από αυτά δημιουργούν κατακράτηση στο σώμα. Τέτοια φάρμακα είναι τα αντικαταθλιπτικά, τα αγχολυτικά, ορισμένα αντιυπερτασικά, τα αντιφλεγμονώδη, τα φάρμακα κατά του έλκους, τα αντιδιαβητικά, τα οιστρογόνα, τα αντισυλληπτικά, τα κορτικοστεροειδή, τα αντιεπιληπτικά.
4) Ορμονικές διαταραχές: Η εμμηνόπαυση, ο υποθυρεοειδισμός, η ινσουλινοαντίσταση κ.ά δυσκολεύουν την απώλεια βάρους, καθώς διαταράσσουν την ορμονική ισορροπία του οργανισμού με αποτέλεσμα τη μείωση του μεταβολισμού και την εναπόθεση λίπους.
5) Έντονη άσκηση: Όταν κάποιος αθλείται σκληρά, αυξάνει έντονα τη μυική μάζα στο σώμα του, οπότε αυξάνει και το βάρος του. Εάν συγχρόνως βρίσκεται σε δίαιτα, αντί να βλέπει κάποια απώλεια βάρους, η ζυγαριά παραμένει σταθερή ή και ανεβαίνει. Μπορεί να μην είναι ευχάριστη αυτή η κατάσταση, ωστόσο αυτό που συμβαίνει στο σώμα του είναι πολύ θετικό καθώς αυξάνεται ο μεταβολισμός, μειώνεται το ποσοστό λίπους και χάνει πόντους. Μετά από λίγες βδομάδες, η απώλεια κιλών θα είναι εμφανής.
6) Υπερεκτίμηση δραστηριότητας: Μήπως, σύμφωνα με την ημερήσια δραστηριότητα σου, τρως παραπάνω από όσο θα έπρεπε; Μήπως το λίγο περπάτημα που κάνεις καθημερινά, δεν αποτελεί τόσο μεγάλη κατανάλωση θερμίδων όσο πιστεύεις;
7) Στρες, έλλειψη ύπνου: Το άγχος προκαλεί παραγωγή της κορτιζόλης στο αίμα, ορμόνης που προάγει την εναπόθεση λίπους στο σώμα. Επιπλέον, αν κοιμόμαστε λίγες ώρες μειώνονται τα επίπεδα της λεπτίνης και αυξάνονται τα επίπεδα της γκρελίνης, με συνέπεια να έχουμε περισσότερη όρεξη για φαγητό.
8) Κληρονομικότητα: Τα γονίδια παίζουν κάποιο ρόλο στο μέγεθος και τον αριθμό των λιποκυττάρων που θα έχει το κάθε άτομο, τα οποία κιόλας σταθεροποιούνται κατά την παιδική ηλικία. Αυτό σημαίνει πως αν κάποιος ήταν αδύνατος σαν παιδί και έβαλε κιλά στην ενήλικη ζωή, ότι θα μπορέσει να χάσει βάρος πιο εύκολα από κάποιον που ήταν παχύσαρκος ως παιδί.
9) Λανθασμένο ζύγισμα: Mήπως δεν ζυγίζεσαι κάτω από σωστές συνθήκες; Ένα σωστό ζύγισμα θεωρείται όταν γίνεται το πρωί, χωρίς ρούχα, χωρίς να έχουμε φάει ή πιει κάτι και αφού έχουμε πάει τουαλέτα. Επίσης, δεν υπάρχει κάποιο κέρδος με το να ζυγιζόμαστε κάθε μέρα, αλλά μια συγκεκριμένη μέρα κάθε εβδομάδα είναι αρκετό.
10) Ζυγαριά εναντίον λιπομετρητή: Ένα απλό ζύγισμα για την παρακολούθηση της απώλειας βάρους δεν μπορεί να μας δείξει τί ακριβώς έχουμε χάσει, δηλαδή λίπος ή μυική μάζα. Φυσικά, το σημαντικότερο είναι το μεγαλύτερο ποσοστό των κιλών που θα χάσουμε να είναι λίπος. Ειδικά, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, άτομα που γυμνάζονται και αυξάνουν τη μυική τους μάζα σταδιακά, μπορεί να βλέπουν τη ζυγαριά να μην “πέφτει” με γρήγορους ρυθμούς ή να μένει το βάρος σχετικά σταθερό για τον ένα και εκπληκτικό λόγο, που είναι η αύξηση της μυικής μάζας και συγχρόνως η μείωση του λίπους στο σώμα, πράγμα φυσιολογικό και απόλυτα αποδεκτό.
11) Σκευάσματα απώλειας βάρους: Έρευνα έδειξε πως μόνο 3 στα 100 σκευάσματα θεωρούνται αποτελεσματικά. Επιπλέον, τα περισσότερα δημιουργούν ήπιες εώς πολύ σοβαρές παρενέργειες, μέχρι και αιφνίδιο θάνατο. Και αν σήμερα κάποια χάπια υπόσχονται “καμία παρενέργεια”, το μόνο σίγουρο είναι πως όσο θα αυξάνεται η χρήση αυτών των χαπιών και θα γίνεται περισσότερη έρευνα, τόσο θα έρχονται στην επιφάνεια αλήθειες δυσάρεστες γύρω από την ασφάλεια αυτών. Συνεπώς, τα σκευάσματα αυτά δεν κάνουν “θαύματα”, εάν η ημερήσια θερμιδική σου πρόσληψη δεν μειωθεί και δεν ασκήσαι.
12) Δυσκοιλιότητα, τυμπανισμό: Η δυσκοιλιότητα και ο τυμπανισμός που μπορεί να δημιουργήσουν τα όσπρια ή κάποιες τροφές που σε ενοχλούν στο έντερο ή στο στομάχι αποτελούν από εκείνες τις περιπτώσεις στις οποίες δεν “φαίνεται” το πραγματικό μας βάρος στη ζυγαριά, αλλά κάτι παραπάνω.
13) Φαινόμενο “γιο-γιο”: Χάνεις βάρος και μετά ξαναβάζεις κιλά και μετά τα ξαναχάνεις κοκ; Αυτή η κατάσταση ρίχνει το μεταβολισμό και καθώς προσπαθείς ξανά να χάσεις βάρος, παρατηρείς ότι αυτήν την φορά χάνεις δυσκολότερα από ό,τι πριν. Στην ουσία, την πρώτη φορά που έχασες κάποια κιλά ήταν κυρίως λίπος και υγρά και ένα μικρό μέρος της μυικής μάζας. Ξαναβάζοντας λοιπόν εκείνα τα κιλά τρώγοντας ανθυγιεινά, θα καταφέρεις να φτάσεις εκεί που ήσουν έχοντας μεγαλύτερο ποσοστό λίπους από ό,τι είχες αρχικά.
14) Αλκοόλ: Ενώ τρως ελάχιστα, πίνεις αρκετό αλκοόλ; Η υπερκατανάλωση αλκοόλ, πέραν από τις αρνητικές συνέπεις που έχει για την υγεία, προσθέτει αρκετές θερμίδες στη δίαιτα και προκαλεί κατακράτηση υγρών στο σώμα. Εάν υπάρχει μέτρο, και θα απολαμβάνεις κάθε εβδομάδα το ποτό σου και δεν θα επιβαρύνεις το σώμα σου με πολλές επιπλέον θερμίδες.
15) Πραγματική κατανάλωση τροφής: Μήπως καταναλώνεις περισσότερες θερμίδες από όσες πιστεύεις; Καμιά φορά δεν συνειδητοποιούμε πόσα τσιμπολογήματα κάνουμε μέσα στη μέρα ή αν αυτά μας επιβαρύνουν τόσο πολύ με περιττές θερμίδες. Μπορείς να αρχίσεις να κρατάς ημερολόγιο και να σημειώνεις όλα όσα τρως, ώστε να ανακαλύψεις ποια είναι η πραγματική ημερήσια πρόσληψη θερμίδων.
16) Νερό, αλάτι: Η ελάχιστη κατανάλωση νερού/ υγρών ημερησίως όπως επίσης η υπερκατανάλωση αλατιού δημιουργούν κατακρατήσεις στο σώμα. Αυτές θα υποχωρήσουν εάν αρχίσεις να πίνεις αρκετά υγρά, πάνω από 2 λίτρα/μέρα και μειώσεις το αλάτι στο φαγητό (εκτός αν έχεις υπόταση). Προσοχή και στις τροφές που περιέχουν από μόνες τους νάτριο.
17) Μεγάλες προσδοκίες: Ακούς στην τηλεόραση και στα περιοδικά για δίαιτες που υπόσχονται πως αν τις ακολουθήσεις θα χάσεις 10 κιλά σε έναν μήνα και μάλιστα χωρίς να πεινάς; Αρχικά, εννοείται πως θα λιμοκτονήσεις και δυστυχώς, θα επιβάλλεις στον εαυτό σου μια διατροφή ελλειπή σε όλα εκείνα τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά για αυτόν. Όντως μπορείς να τα χάσεις όλα αυτά τα κιλά, μα το μόνο σίγουρο είναι πως τον επόμενο μήνα θα τα έχεις βάλει πάλι όλα ή και περισσότερα. Μια φυσιολογική και υγιής απώλεια βάρους είναι της τάξης 3-4 κιλών το μήνα. Φυσικά αυτό διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Το μόνο σίγουρο είναι πως πρέπει να αφοπλιστείς με αισιοδοξία και υπομονή και να αντιμετωπίσεις τη δίαιτα ως την ευκαιρία για αλλαγή του τρόπου ζωής ως προς το καλύτερο. Είναι η ευκαιρία να τραφείς υγιεινά, να φτάσεις σε ένα φυσιολογικό βάρος και να το διατηρήσεις, να γυμνάσεις το σώμα σου και να ανεβάσεις τη διάθεσή σου!