Μεσογειακή διατροφή είναι εκείνο το μοντέλο διατροφής, το οποίο ακολουθούσαν οι χώρες γύρω από τη Μεσόγειο και ανακαλύφθηκε στη Μελέτη των Εφτά Χωρών, γύρω στο 1960. Είναι τόσο δημοφιλής για τη συμβολή της στην υγεία μας και στην προστασία από διάφορες ασθένειες, και όχι άδικα. Ας την ανακαλύψουμε, λοιπόν!
Η μεσογειακή διατροφή αποτελεί ένα ολοκληρωμένο διαιτητικό πρότυπο. Σύμφωνα, λοιπόν, με το πρότυπο της Μεσογειακής διατροφής, πρέπει να καταναλώνουμε καθημερινά υδατάνθρακες, από ολικής αλέσεως προϊόντα, φρούτα και λαχανικά, γαλακτοκομικά, ελαιόλαδο και κόκκινο κρασί (1-2 ποτήρια). Απαραίτητη, επίσης, κρίνεται η καθημερινή φυσική άσκηση. Εβδομαδιαίως, πρέπει να εντάξουμε τη συχνή κατανάλωση ψαριών, μικρές ποσότητες κοτόπουλου, ξηρών καρπών, οσπρίων και αυγών, ενώ πιο σπάνια, θα πρέπει να γίνεται κατανάλωση κόκκινου κρέατος και γλυκού. Τα παραπάνω αποδεικνύουν πόσο πλούσια αυτή η διατροφή είναι σε φυτικές ίνες, μονοακόρεστα και ω-3 λιπαρά οξέα, αντιοξειδωτικές ουσίες, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, ενώ είναι φτωχή σε επεξεργασμένα και υψηλού γλυκαιμικού δείκτη τρόφιμα και κορεσμένα λιπαρά ζωικής προέλευσης.
Η σύσταση, λοιπόν, της Μεσογειακής διατροφής την καθιστά ευεργετική σε ορισμένες ασθένειες και υπεύθυνη για τη συμβολή της στη μακροζωία. Συγκεκριμένα, όσον αφορά την παχυσαρκία, μελέτη που έγινε στην Ισπανία το 1999, έδειξε πως όσο περισσότερο οι συμμετέχοντες ακολουθούσαν τη Μεσογειακή διατροφή, τόσο χαμηλότερος ήταν ο ΔΜΣ και ο κίνδυνος για εμφάνιση παχυσαρκίας.
Σε μια έρευνα του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, ζητήθηκε από τους εθελοντές να καταγράψουν τις διατροφικές τους συνήθειες και εμφάνισαν εντυπωσιακά αποτελέσματα, καθώς αντικαθιστώντας τα κορεσμένα λίπη με ελαιόλαδο, ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου μειώθηκε κατά 9%. Ταυτόχρονα, καταναλώνοντας λιγότερο κόκκινο κρέας και περισσότερα λαχανικά και όσπρια, ο κίνδυνος μειωνόταν κατά 12%.
Ακόμα, στην αναδρομική μελέτη του CARDIO2000, η οποία μελέτησε μεταξύ άλλων το κατά πόσο η υιοθέτηση της Μεσογειακής διατροφής μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου (ανεξάρτητα από άλλους κλασσικούς παράγοντες), έδειξε πως το συγκεκριμένο διατροφικό πρότυπο σχετίστηκε με μείωση ως και 57% του στεφανιαίου κινδύνου. Επίσης, εμφανίστηκε μείωση του κινδύνου υπερχοληστερολαιμίας κατά 17% σε υπερχοληστερολαιμικούς ασθενείς και κατά 43%, όταν συνδυάστηκε η διατροφή με στατίνες.
Η Μεσογειακή διατροφή, ακόμα, έχει αποδειχτεί πως μειώνει τον κίνδυνο του μεταβολικού συνδρόμου (ένα σύνολο παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου που συνυπάρχουν στο ίδιο άτομο). Συγκεκριμένα, η υιοθέτηση του Μεσογειακού προτύπου διατροφής σχετίστηκε με μείωση 0,43 cm στην περίμετρο μέσης, 2,35 mm Hg στην αρτηριακή πίεση και 3,89 mg/ dl στο σάκχαρο αίματος.
Επίσης, Βρετανοί ερευνητές απέδειξαν πως το μοντέλο της Μεσογειακής διατροφής προστατεύει από το άσθμα και γενικά, από τα αναπνευστικά προβλήματα. Σε έρευνα που έγινε στην Κρήτη σε 700 παιδιά, έδειξε πως οι αναπνευστικές αλλεργίες ήταν σπάνιες, καθώς κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες φρούτων, λαχανικών και ξηρών καρπών.
Ακόμα, η Μεσογειακή διατροφή έχει θετική επίδραση σε νευροεκφυλιστικά νοσήματα, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Σε έρευνα Σουηδών γιατρών, οι μισοί ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα ακολούθησαν τη Μεσογειακή διατροφή, ενώ οι άλλοι μισοί τη διατροφή δυτικού τύπου, για διάρκεια 3 μηνών. Η πρώτη ομάδα, λοιπόν, εμφάνισε σημαντική μείωση των συμπτωμάτων της νόσου και γενική καλυτέρευση της κατάστασής τους.
Επιπλέον, σύμφωνα με μια ισπανική έρευνα που διεξήχθη σε 10.000 ενήλικες για 4 χρόνια, τα άτομα που κατανάλωναν πολλά φρούτα, λαχανικά, ψάρια, δημητριακά και ελάχιστο κόκκινο κρέας, εμφάνισαν 30% λιγότερες πιθανότητες εμφάνισης κατάθλιψης.
Η συμβολή της, επίσης, στη μακροζωία είναι καθοριστική, καθώς σε έρευνα της κ. Τριχοπούλου του τμήματος Διατροφής και Προληπτικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, απέδειξε ότι η κατανάλωση κρασιού, φρούτων και λαχανικών, ελαιολάδου, όπως επίσης και ο περιορισμός του κρέατος, δημιουργούν τις σωστές βάσεις για τη μακροζωία. Η μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 23.000 άτομα, έδειξε ότι όσοι από τους συμμετέχοντες ακολουθούσαν πιστά τη μεσογειακή διατροφή, είχαν 14% περισσότερες πιθανότητες να βρίσκονται στη ζωή 8 χρόνια αργότερα. Ακόμα, σύμφωνα με άλλες έρευνες, 1-2 ποτήρια κρασιού ημερησίως για τις γυναίκες και 2-3 για τους άνδρες φάνηκε να συμβάλλουν έως και κατά 24% στην προστασία από τη θνησιμότητα.
Η Μεσογειακή διατροφή, λοιπόν, εάν γίνει καθημερινό πρότυπο διατροφής, θα έχει σίγουρα θετικό αντίκτυπο για την υγεία μας, καθώς όχι μόνο προλαμβάνει ένα μεγάλο αριθμό ασθενειών, αλλά μας “χαρίζει” περισσότερα χρόνια και κυρίως, καλή ποιότητα ζωής. “Υιοθετήστε” την!