Το νερό αποτελεί την περισσότερο διαδεδομένη χημική ένωση στην επιφάνεια της γης, καλύπτοντας το 70,9% του πλανήτη. Στο εσωτερικό των κυττάρων μας, το νερό καταλαμβάνει το 70-90%, ενώ το σώμα μας αποτελείται από 50-60% νερό, αποδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο, πόσο σημαντικό στοιχείο είναι το νερό για τη διατήρηση της ζωής στη γη.
Οι λειτουργίες του νερού στον οργανισμό μας είναι καθοριστικές. Συγκεκριμένα, το νερό μεταφέρει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και το οξυγόνο στα κύτταρα, στους ιστούς και στα όργανα του σώματος. Βοηθάει στην αποβολή των τοξινών από τον οργανισμό και στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας. Αποτελεί συστατικό του σάλιου και των αρθρώσεων για τη σωστή λειτουργία τους. Συμβάλλει στη σωστή ενυδάτωση του οργανισμού, κάνοντας το δέρμα μας να φαίνεται λείο και ελαστικό. Διατηρεί τη θερμοκρασία του σώματος σταθερή, ρυθμίζει το βασικό μεταβολισμό και μειώνει την κατακράτηση υγρών, αποβάλλοντας το υπερβάλλον νάτριο. Ακόμα, έχει αποδειχτεί ότι παίζει ρόλο στην πρόληψη ορισμένων ασθενειών, όπως νεφροπάθειας, ασθενειών του ουροποιητικού συστήματος, καρκίνου και διαβήτη.
Πόσο νερό, όμως, χρειαζόμαστε καθημερινά; Κατ’ αρχάς, χάνουμε νερό μέσω κοπράνων, ούρων, δέρματος και εκπνοής. Αυτό σημαίνει, πως είναι απαραίτητο τα υγρά που χάνονται να αναπληρωθούν, πίνοντας την κατάλληλη ποσότητα αυτών. Η συνολική, λοιπόν, ημερήσια πρόσληψη υγρών είτε με τη μορφή νερού, είτε σε άλλη μορφή (χυμός, γάλα, τσάι, καφές κτλ) για έναν ενήλικα άνδρα είναι 2,5 λίτρα, ενώ για μια ενήλικη γυναίκα είναι 2 λίτρα. Τα παιδιά 2-8 ετών χρειάζονται 1,3-1,6 λίτρα υγρών ημερησίως, ενώ για τις ηλικίες 9-18 ισχύει η κατανάλωση 2-2,5 λίτρα. Οι έγκυες γυναίκες χρειάζονται 2,3 λίτρα υγρών, ενώ οι ανάγκες στις θηλάζουσες γυναίκες αυξάνονται στα 2,7 λίτρα ημερησίως.
Ιδιαίτερη προσοχή να δοθεί στις απώλειες υγρών σε περιπτώσεις πολύ υψηλών θερμοκρασιών και φυσικής άσκησης, που μπορεί να φτάνουν τα 10-12 λίτρα την ημέρα και παραπάνω. Επίσης, προσοχή στα άτομα τρίτης ηλικίας και στα παιδιά, επειδή δεν προσέχουν πότε διψούν και πόσο νερό πίνουν, όπως ακόμα και στα άτομα που ταλαιπωρούνται από διάρροια, εμετούς και πυρετό.
Στην περίπτωση , λοιπόν, που ο οργανισμός αποβάλλει περισσότερα υγρά από αυτά που προσλαμβάνει, επέρχεται η αφυδάτωση. Ορισμένα από τα συμπτώματα που εμφανίζονται είναι δίψα (δεν αποτελεί πάντα τον πιο αξιόπιστο δείκτη), μειωμένη συχνότητα ούρησης, πονοκέφαλοι, ζαλάδες, κούραση και ξηροδερμία. Όσο αυξάνεται ο βαθμός αφυδάτωσης, τόσο πιο σοβαρές είναι οι επιπτώσεις στον οργανισμό. Ο καλύτερος, λοιπόν, δείκτης ενυδάτωσης είναι το χρώμα και ο όγκος των ούρων, τα οποία πρέπει να είναι ανοιχτόχρωμα και αραιά.
Σύμφωνα, τέλος, με τη ψηφοφορία που πήρατε μέρος και απαντήσατε στο ερώτημα “Πόσο νερό καταναλώνεις ημερησίως”, το 14% από εσάς καταναλώνει 2-3 ποτήρια νερό την ημέρα, το 29% πάνω από 2 λίτρα νερό, ενώ το 57% πίνει 1,5-2 λίτρα νερό.
Μην ξεχνάτε πως ακόμα και αν δεν προτιμάτε να πίνετε σκέτο νερό, η πρόσληψη υγρών μπορεί να γίνει και από την κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, ροφημάτων κ.ά.
Ελπίζω, διαβάζοντας τη σημασία του νερού για τη διατήρηση της υγείας μας και την πρόληψη διαφόρων ασθενειών , το ποσοστό των ατόμων που πίνουν πάνω από 2 λίτρα νερό να αυξηθεί!