Μήπως το παιδί σας διστάζει να δοκιμάσει νέα τρόφιμα και παρά τις προσπάθειές σας, αρνείται να φάει κάτι διαφορετικό πέραν από τα γνωστά αγαπημένα του φαγητά; Η διατροφική νεοφοβία, λοιπόν, δηλαδή η απροθυμία που δείχνουν τα παιδιά στην κατανάλωση νέων τροφίμων και στην ένταξή τους στο διαιτολόγιό τους, αποτελεί φυσιολογικό μηχανισμό άμυνας των παιδιών και παρουσιάζεται σε πολλά παιδιά νηπιακής ηλικίας (1-3 ετών).
Η νεοφοβική συμπεριφορά εμφανίζεται κυρίως στο 1ο έτος της ηλικίας ενός παιδιού, την περίοδο δηλαδή εκείνη που εντάσσουμε πολλά νέα τρόφιμα στο καθημερινό παιδικό μενού. Αυτή, βέβαια, κορυφώνεται στο 2ο-6ο έτος, ενώ μειώνεται όσο το παιδί μεγαλώνει. Σημαντικό ρόλο στη νεοφοβία παίζουν οι προηγούμενες γευστικές εμπειρίες άλλων τροφίμων και φυσικά, το τρόφιμο που του παρουσιάζεται για πρώτη φορά (εικόνα, οσμή).
Πρέπει κυρίως να είμαστε επιεικείς με την άρνηση του παιδιού, καθώς ένα παιδί, νηπιακής ηλικίας, χρειάζεται πρώτα να δει, να ακουμπήσει, να μυρίσει και να γευθεί το τρόφιμο περίπου 15-20 φορές προτού το αποδεχτεί στο διαιτολόγιό του. Ας μην ξεχνάμε κιόλας ότι η συμπεριφορά ενός παιδιού είναι πάντα απρόσμενη, καθώς τη μια μέρα μπορεί να τρώει με ευχαρίστηση ένα φαγητό και την επόμενη να αρνείται να το καταναλώσει.
Πώς, λοιπόν, θα καταφέρουμε να δοκιμάσει ένα νέο τρόφιμο; Είναι πολύ σημαντικό να μην πιέσουμε το παιδί να το φάει με το ζόρι, διότι μπορεί να ενισχυθεί η νεοφοβική του συμπεριφορά. Μπορούμε να προσθέσουμε το νέο τρόφιμο στο πιάτο μαζί με κάποιο ήδη αγαπημένο του φαγητό ή να χρησιμοποιήσουμε τη φαντασία μας και να σερβίρουμε το φαγητό με κάποιο πρωτότυπο τρόπο, φτιάχνοντας δηλαδή φατσούλες, ζωάκια ή διάφορα πολύχρωμα αντικείμενα με το φαγητό. Ακόμα, τα παιδιά καθώς λατρεύουν να βοηθούν στην κουζίνα, μπορούμε να τα ζητήσουμε να προετοιμάσουμε το γεύμα μαζί, δίνοντάς τους μεγάλη χαρά και δημιουργώντας το ενδιαφέρον να γευτούν αυτό που έφτιαξαν από μόνα τους. Επιπλέον, με αυτήν την διαδικασία, έχουν την ευκαιρία να “επεξεργαστούν” τη νέα τροφή και να τη γνωρίσουν από πρώτο χέρι!
Προσθέστε υπομονή, καλή διάθεση και φαντασία και να είστε σίγουροι πως αργά ή γρήγορα και το δικό σας παιδί θα αγαπήσει όλα τα φαγητά που τρώει η οικογένεια και θα μπορεί να καταναλώνει ποικιλία τροφίμων, ώστε να προσλαμβάνει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για την ανάπτυξή του.