Το καλοκαιράκι υπάρχει πληθώρα φρούτων, ζουμερών και χρωματιστών, γλυκών και λαχταριστών! Μας αρέσουν πολύ γιατί μας δροσίζουν, μπορούν ακόμη να αποτελέσουν ένα ελαφρύ γεύμα μέσα στο καύσωνα και φυσικά, μας προσφέρουν τις βιταμίνες τους. Τι γίνεται, όμως, το χειμώνα; Γιατί μειώνεται τόσο πολύ η κατανάλωση φρούτων; Καιρός να βάλουμε στο διαιτολόγιό μας και τα φρούτα του χειμώνα και να γνωρίσουμε τη θρεπτική αξία ορισμένων από αυτά!
Μήλο
Το μήλο είναι καλή πηγή φυτικών ινών και κυρίως της πηκτίνης, οπότε συμβάλλει στην καλή λειτουργία του εντέρου και μας χορταίνει. Συγκεκριμένα, η παρουσία της πηκτίνης καθυστερεί την πέψη και την απορρόφηση των μακροθρεπτικών συστατικών, ενώ ταυτόχρονα ενισχύεται η έκκριση πεπτικών ενζύμων. Η κατανάλωση μήλου προσφέρει στον οργανισμό τις βιταμίνες Α και C, όπως επίσης και αντιοξειδωτικά, συμβάλλοντας στην προστασία του ανοσοποιητικού μας συστήματος και προσφέροντας τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του. Ακόμη, λόγω της περιεκτικότητας του σε φυτικές ίνες, φαίνεται να βοηθάει στη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης και στην καλύτερη ρύθμιση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα.
Ακτινίδιο
Το ακτινίδιο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C προλαμβάνοντας ασθένειες και ευνοώντας την απορρόφηση του σιδήρου, και αποτελεί και αυτό καλή πηγή φυτικών ινών προσφέροντας σημαντική βοήθεια σε άτομα με δυσκοιλιότητα. Έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες και αποτελεί πηγή μετάλλων και ιχνοστοιχείων. Ορισμένα, όμως, άτομα μπορεί να εμφανίσουν δερματική αλλεργία λόγω του “τριχωτού” εξωτερικά του φρούτου, ενώ λόγω των σποριών που περιέχει δεν ενδείκνυται σε άτομα με παθήσεις όπως εκκολπωμάτωση, γαστρίτιδα, έλκος, αιμορροΐδες.
Πορτοκάλι
Το πορτοκάλι αποτελεί και αυτό πηγή βιταμίνης C, αντιοξειδωτικών και φυτικών ινών. Είναι αποτελεσματικό στη θεραπεία ασθενειών του στόματος, στους ρευματισμούς, στην ουρική αρθρίτιδα, στη διφθερίτιδα, στη δυσκοιλιότητα, στη φυματίωση, στην καταρροή, στις ταχυκαρδίες, στην πέτρα στη χολή, στον τύφο, στις αιμορροΐδες, στη δυσπεψία, στις εντερικές φλεγμονές, στο μετεωρισμό, στην ανορεξία, στις διαταραχές της ούρησης, στα προβλήματα της μήτρας και του προστάτη κ.ά
Λωτός
Ο λωτός μάς προσφέρει τις βιταμίνες Α, Β και C, φυτικές ίνες και μέταλλα (κάλιο, μαγγάνιο, χαλκό, φώσφορο). Ακόμη, είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά, δρώντας ενάντια στις ελεύθερες ρίζες και προστατεύοντας τον αμφιβληστροειδή. Όταν είναι άγουρος έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε τανίνη, η οποία είναι επιβλαβής όταν προσλαμβάνεται σε μεγάλες ποσότητες. Επίσης, η μεγάλη κατανάλωση λωτών μπορεί να προκαλέσει διάρροια και άτομα με διαβήτη θα πρέπει να καταναλώνουν σε μέτριες ποσότητες τον λωτό, γιατί περιέχει πολλά σάκχαρα.
Μανταρίνι
Το μανταρίνι είναι καλή πηγή βιταμίνης C και καροτενοειδών. Επίσης, περιέχει άλατα βρωμίου που του προσδίδουν ηρεμιστικές ιδιότητες και είναι καλή πηγή σιδήρου, φωσφόρου, νατρίου, ασβεστίου, καλίου, μαγνησίου αλλά και φολικού οξέος. Η κατανάλωση μανταρινιού φαίνεται να μειώνει τις πιθανότητες πρόκλησης εγκεφαλικού, καρδιακής προσβολής, διαβήτη, αρτιοσκλήρυνσης και διαφόρων ειδών καρκίνου. Ακόμη, βοηθάει στην πέψη και προστατεύει τα μάτια και τα οστά από ασθένειες που σχετίζονται με αυτά.
Ρόδι
Το ρόδι βοηθά στην πέψη και έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές ικανότητες. Δρα κατά της αναιμίας και ενάντια στην κατάθλιψη. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες (Α, C, Ε, φoλικό οξύ), σίδηρο, κάλιο και φυτικές ίνες. Έχει αντιμικροβιακές, αντιφλεγμονώδεις, θεραπευτικές και επουλωτικές ιδιότητες. Συμβάλλει στην καρδιαγγειακή προστασία, καθώς εμποδίζει την οξείδωση της «κακής» χοληστερόλης (LDL), και μειώνει την αρτηριακή πίεση. Πρόσφατες μελέτες το συνδέουν με πρόληψη συγκεκριμένων μορφών καρκίνου, όπως του προστάτη.
Εμπρός, λοιπόν, αγοράστε μια ποικιλία φρούτων από το κοντινό σας μανάβικο και καταναλώνετέ τα καθημερινά ως ενδιάμεσα γεύματα. Είναι πολύ θρεπτικά, μας χορταίνουν και αποτελούν ιδανικό σνακ για να τα δίνουμε στα παιδιά μας στο σχολείο και να τα παίρνουμε εμείς μαζί μας στον εργασιακό χώρο.