Όλοι μας έχουμε ακούσει κατά καιρούς να μιλάνε για τις ελεύθερες ρίζες..όμως τί είναι στην πραγματικότητα και πού μπορεί να μας δημιουργήσουν πρόβλημα;
Οι ελεύθερες ρίζες, λοιπόν, είναι μόρια οξυγόνου και ρίζες οξυγόνου, που περιέχουν ασύζευκτα ηλεκτρόνια και γι’ αυτό μπορούν να γίνουν εξαιρετικά δραστικές και να τροποποιήσουν μόρια όπως τα λίπη, τις πρωτεΐνες και το DNA. Σε φυσιολογικές συνθήκες υπάρχει στον οργανισμό μια προστασία από τις ελεύθερες ρίζες, όπως αυτή που προσφέρουν ορισμένα ένζυμα και διάφορα αντιοξειδωτικά μόρια.
Όταν η ισορροπία ανάμεσα στις ελεύθερες ρίζες και την αντιοξειδωτική άμυνα διαταραχτεί, τότε οι ελεύθερες ρίζες μπορεί να συμβάλλουν στην ανάπτυξη διάφορων ασθενειών όπως: αθηροσκλήρωση, έμφραγμα του μυοκαρδίου, εγκεφαλικό επεισόδιο, υπογονιμότητα, φλεγμονές, νόσο Parkinson, νόσο Altzheimer, νόσο Crohn, παγκρεατίτιδα, ασθένειες ήπατος, καταρράκτη, τενοντίτιδες, κυστική ίνωση, ρευματοειδή αρθροπάθεια, καθώς και πολλές μορφές καρκίνου.
Tα αντιοξειδωτικά είναι ουσίες που μπορούν να εμποδίσουν τη δράση των ελευθέρων ριζών. Συγκεκριμένα, προσφέρουν στις ελεύθερες ρίζες το ηλεκτρόνιο που έχουν χάσει, και έτσι αυτές παύουν να «επιτίθενται» στα κύτταρα. Oι αντιοξειδωτικές ουσίες είναι βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, ένζυμα και άλλα συστατικά, που είτε διαθέτει ήδη ο οργανισμός (ανήκουν στο αμυντικό του σύστημα) είτε πρέπει να τα εξασφαλίσει από τη διατροφή.
Γενικότερα :
– Δρουν καρδιοπροστατευτικά, αυξάνοντας την ανθεκτικότητα των αγγείων, περιορίζοντας τις φλεγμονές, αποτρέποντας την οξείδωση της LDL χοληστερόλης και συμβάλλοντας στον έλεγχο των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης.
– Ασκούν αντικαρκινική δράση, μπλοκάροντας ή εμποδίζοντας την προσκόλληση επικίνδυνων ενζύμων στους ιστούς, αδρανοποιώντας καρκινογόνες ουσίες που προκαλούν μεταλλάξεις σε υγιή κύτταρα και επιβραδύνοντας τους µηχανισµούς καρκινογένεσης.
– Βελτιώνουν τις πνευματικές ικανότητες και την ψυχική διάθεση.
– Διατηρούν το δέρµα ελαστικό και το προφυλάσσουν από την πρόωρη γήρανση.
– Προστατεύουν οστά και αρθρώσεις, περιορίζοντας οιδήματα, φλεγμονές και εκφυλιστικές αλλοιώσεις.
– Βελτιώνουν τη λειτουργική κατάσταση του αμφιβληστροειδούς χιτώνα των µατιών και ενισχύουν την όραση.
– Δρουν αντιαλλεργικά σε µεγάλο φάσµα αλλεργιών.
– Διαφυλάσσουν τα αποθέµατα άλλων απαραίτητων θρεπτικών ουσιών στον οργανισμό, αποτρέποντας την καταστροφή τους και σε ορισμένες περιπτώσεις ενισχύουν τη δράση τους.
Εμπλουτίστε, λοιπόν, την διατροφή σας με αντιοξειδωτικά, επιλέγοντας βατόμουρα, κεράσια, πορτοκάλια, μανταρίνια, γκρέιπ φρουτ, κίτρα, φράουλες, σταφύλια, καρύδια, σοκολάτα, ρίγανη, κόκκινα φασόλια, αγκινάρα, σπανάκι, μπρόκολο, ντομάτες, πιπεριές, καρότα, μοβ λάχανο, ταχίνι, σουσάμι, ελαιόλαδο, λιπαρά ψάρια, αγριόχορτα, ξηρούς καρπούς και πίνοντας τσάι και με μέτρο κόκκινο κρασί και μπύρα. Να είστε σίγουροι πως θα σας ανταμείψουν!