Η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον έρωτα, τα δώρα και φυσικά… τη σοκολάτα! Δεν είναι τυχαίο ότι θεωρείται το «γλυκό του έρωτα», αφού περιέχει ουσίες που επηρεάζουν τη διάθεση και προκαλούν ευφορία. Όμως, πέρα από τη γεύση της που μας αρέσει και τα ευχάριστα συναισθήματα που μας προκαλεί όταν την καταναλώνουμε, γνωρίζουμε τι διατροφική αξία έχει; Ας δούμε τις τρεις βασικές κατηγορίες σοκολάτας και τα χαρακτηριστικά τους.
1. Μαύρη σοκολάτα
Η μαύρη σοκολάτα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο και πολύ λίγη ή καθόλου προσθήκη ζάχαρης. Θεωρείται υγιεινή επιλογή, καθώς έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, ιδιαίτερα φλαβονοειδή, τα οποία συμβάλλουν στη βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας. Μελέτες, επίσης, δείχνουν ότι η κατανάλωσή της βελτιώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, αυξάνει την “καλή” χοληστερόλη HDL και μειώνει την “κακή” χοληστερόλη LDL, μειώνει την υψηλή αρτηριακή πίεση και βελτιώνει τη διάθεση.
Διατροφική αξία (ανά 100 γρ.):
- Θερμίδες: 500-600 kcal
- Υδατάνθρακες: 40-50 γρ.
- Λίπη: 30-50 γρ.
- Πρωτεΐνες: 5-10 γρ.
- Φυτικές ίνες: 10-15 γρ.
2. Σοκολάτα γάλακτος
Η σοκολάτα γάλακτος περιέχει λιγότερο κακάο από τη μαύρη σοκολάτα και αποτελείται από στέρεο κακάο, βούτυρο κακάο, ζάχαρη και γάλα, γεγονός που της χαρίζει πιο γλυκιά και απαλή γεύση. Αν και περιέχει επίσης αντιοξειδωτικά, η υψηλή της περιεκτικότητα σε σάκχαρα μειώνει τα συνολικά οφέλη της για την υγεία.
Διατροφική αξία (ανά 100 γρ.):
- Θερμίδες: 530-570 kcal
- Υδατάνθρακες: 50-60 γρ.
- Λίπη: 30-35 γρ.
- Πρωτεΐνες: 7-8 γρ.
- Ζάχαρη: 45-55 γρ.
3. Λευκή σοκολάτα
Η λευκή σοκολάτα δεν περιέχει στέρεο κακάο, αλλά μόνο βούτυρο κακάο, ζάχαρη και γάλα. Εξαιτίας της απουσίας κακάο, δεν περιλαμβάνει τα ευεργετικά φλαβονοειδή της μαύρης σοκολάτας. Είναι πιο γλυκιά και λιπαρή επιλογή, με χαμηλότερη θρεπτική αξία.
Διατροφική αξία (ανά 100 γρ.):
- Θερμίδες: 540-580 kcal
- Υδατάνθρακες: 55-60 γρ.
- Λίπη: 30-40 γρ.
- Πρωτεΐνες: 5-6 γρ.
- Ζάχαρη: 50-60 γρ.
Συμπέρασμα
Η σοκολάτα μπορεί να αποτελέσει μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής, αρκεί να καταναλώνεται με μέτρο. Η μαύρη σοκολάτα είναι η πιο θρεπτική επιλογή, καθώς περιέχει λιγότερη ζάχαρη και περισσότερα αντιοξειδωτικά. Η σοκολάτα γάλακτος και η λευκή σοκολάτα έχουν μεγαλύτερη ποσότητα ζάχαρης και λιγότερα οφέλη για την υγεία, αλλά μπορούν να καταναλώνονται περιστασιακά. Αν προτιμάμε τη σοκολάτα γάλακτος, αλλά θέλουμε να προσέξουμε την κατανάλωση ζάχαρης, μπορούμε να επιλέξουμε μια σοκολάτα με στέβια.
Χρόνια πολλά σε όλους τους ερωτευμένους…και μη!