Ευτυχώς δεν θα μιλήσουμε για χειρουργεία ή για αρρώστους, αλλά για πιο ευχάριστα και “νόστιμα” θέματα…το φαγοπότι των ημερών που διανύουμε βεβαίως! Πολλοί από εμάς όταν φέρνουμε στη θύμησή μας γιορτινά τραπέζια, σκεφτόμαστε πιάτα γεμάτα κρέατα, αλλαντικά, τυριά, πατάτες, διαφόρων ειδών σαλάτες, πολλά γλυκά και…ο κατάλογος συνεχίζεται! Όσο για το αλκοόλ, λίγο πολύ έχουμε την τάση να ξεπερνάμε τα όρια. Όμως πέρα από τις δύο σημαντικές λέξεις που μας έρχονται στο μυαλό, “θερμίδες” και “κιλά”, ένα γιορτινό τραπέζι μπορεί να μας παρέχει βιταμίνες, μέταλλα, πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, “καλά” λιπαρά οξέα, όσα δηλαδή χρειάζεται ο οργανισμός μας για να παραμένει υγιής.
Παρακάτω θα αναλύσουμε τη θρεπτική αξία ορισμένων τροφών του γιορτινού τραπεζιού :
1) Γαλοπούλα : Αποτελεί το παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο πιάτο και μάλιστα, γεμιστή από ένα μείγμα με ρύζι, ξερά φρούτα, ξηρούς καρπούς και ό,τι άλλο είναι της αρεσκείας μας. Η γαλοπούλα είναι λευκό κρέας, χαμηλό σε λιπαρά ειδικά αν αποφεύγουμε να τρώμε την πέτσα της, έχει πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας και αμινοξέα, ω3 λιπαρά οξέα, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σίδηρο, φώσφορο, κάλιο, ψευδάργυρο και μαγνήσιο. Τα 100 γρ ψητής γαλοπούλας προσδίδουν περίπου 180 θερμίδες.
2) Πατάτα : Μικροί και μεγάλοι λατρεύουν τις πατάτες και όπως τις συναντάμε συχνά σε ένα εβδομαδιαίο μενού, έτσι και εδώ αποτελούν το αγαπημένο συνοδευτικό για το λευκό ή κόκκινο κρέας. Η πατάτα λοιπόν αποτελείται κυρίως από νερό και άμυλο και ελάχιστη πρωτεΐνη. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη C, κάλιο, μαγνήσιο και σίδηρο. Τα 100 γρ ψημένης ή βραστής πατάτας (μια μικρή πατάτα) προσδίδουν 80 θερμίδες.
3) Ρύζι : Το ρύζι αποτελεί όπως αναφέραμε το κυρίαρχο υλικό της γέμισης της γαλοπούλας μαζί με άλλα υλικά, ενώ παράλληλα μπορεί να συνοδεύει σκέτο κάποιο κρέας ή να αποτελεί υλικό μιας σαλάτας. Το ρύζι είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες, φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, ιχνοστοιχεία, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Ε, κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο και σίδηρο. Προτιμήστε το καστανό ή μαύρο ρύζι, το οποίο παρέχει περισσότερες φυτικές ίνες και βιταμίνες στον οργανισμό. Τα 2/3 του φλιτζανιού μαγειρεμένο ρύζι προσδίδουν 160 θερμίδες.
4) Τυρί : Τα τυριά, σκληρά ή μαλακά, πλούσια σε λιπαρά ή άπαχα, αποτελούν καθημερινή μας τροφή και φυσικά στην περίοδο των γιορτών δεν μπορούν να λείπουν. Τα τυριά λοιπόν περιέχουν πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμίνη Α, Β και D, ασβέστιο, φώσφορο, ψευδάργυρο, σελήνιο, λίπος (κυρίως κορεσμένο) και αλάτι (προσοχή από τους υπερτασικούς). Η περιεκτικότητα των παραπάνω διαφέρει ανάλογα με το τυρί. Συνεπώς, για εσάς που προσέχετε τα λιπαρά και το νάτριο που καταναλώνετε, προτιμήστε άπαχα τυριά όπως η μυζήθρα, το ανθότυρο, το cottage. Η θερμιδική αξία των τυριών κυμαίνεται από 100 εώς 450 θερμίδες, ανά 100 γρ.
5) Κρασί : Αναμφισβήτητα, το κρασί κόκκινο, ροζέ ή λευκό, προσφέρεται στους καλεσμένους είτε κατά τη διάρκεια των ορεκτικών, είτε στο κυρίως γεύμα, είτε συνοδεύοντας άψογα φρούτα και γλυκά. Το κρασί είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά (κατεχίνες, ρεσβερατρόλη) προστατεύοντας έτσι τον οργανισμό μας από διάφορες ασθένειες όπως τον καρκίνο, το Alzheimer, διάφορα καρδιαγγειακά νοσήματα και έχει αντιμικροβιακή και αντιφλεγμονώδη δράση. Αποτελείται από υδατάνθρακες και αιθυλική αλκοόλη και ελάχιστες πρωτεΐνες. Ένα μικρό ποτήρι κρασί προσδίδει περίπου 100 θερμίδες.