Σε ένα γιορτινό τραπέζι, βεβαίως, θα ανακαλύψουμε και άλλα τρόφιμα τα οποία όχι μόνο καταναλώνονται αυτούσια, αλλά αποτελούν ενίοτε και υλικά κάποιας συνταγής.
Ας συνεχίσουμε παρακάτω να ανακαλύψουμε τη nutritional value κι άλλων τροφίμων που βρίσκονται στο γιορτινό μας τραπέζι :
6)Λαχανικά : Τα λαχανικά δεν μπορούν να λείπουν από καμία συνταγή και φυσικά από κανένα τραπέζι, γιορτινό ή όχι. Είτε τρώγονται ωμά (μαρούλι, ντομάτα, πιπεριά, ρόκα κ.ά) είτε βραστά (παντζάρια, μπρόκολο, κουνουπίδι κ.ά), τα λαχανικά εμπλουτίζουν τον οργανισμό με μέταλλα, ιχνοστοιχεία, βιταμίνες, φυτικές ίνες και δρουν προστατευτικά έναντι διαφόρων ασθενειών. Περιέχουν ελάχιστους υδατάνθρακες και πρωτεΐνες. Προτιμότερο είναι να τα καταναλώνετε ωμά, διότι με το βράσιμο χάνουν ένα μέρος από τα θρεπτικά τους συστατικά. Ένα φλιτζάνι ωμά λαχανικά ή 1/2 φλιτζάνι μαγειρεμένα προσδίδουν 25 θερμίδες.
7)Φρούτα : Οι νοικοκυρές χρησιμοποιούν φρούτα, φρέσκα ή αποξηραμένα, για τη μαγειρική πολλών γιορτινών πιάτων. Παρατηρούμε σταφίδες μέσα στη γέμιση της γαλοπούλας, φρέσκο κυδώνι ή αποξηραμένα σύκα και δαμάσκηνα να συνοδεύουν το χοιρινό κρέας, ρόδι και κομμάτια μήλου μέσα στη σαλάτα, φρέσκα φρούτα ως επιδόρπιο κ.ο.κ. Τα φρούτα λοιπόν προσφέρουν στον οργανισμό υδατάνθρακες και φυσικά πολλές βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και φυτικές ίνες, όπως και τα λαχανικά. Επειδή το κάθε φρούτο διαφέρει ως προς τα θρεπτικά του συστατικά, καλό είναι καθημερινά να καταναλώνετε ποικιλία αυτών. Ένα ισοδύναμο φρούτου (δηλαδή ένα μικρό μήλο ή ένα μικρό πορτοκάλι ή μισή μπανάνα ή δυο μανταρίνια ή τρία αποξηραμένα δαμάσκηνα κ.ά) προσδίδει 60 θερμίδες.
8) Μέλι : Σαλάτες, πατάτες, κρέατα, φρέσκα φρούτα και γλυκά συνοδεύονται ή έχουν ως συστατικό στη συνταγή τους το μέλι, το οποίο τους προσθέτει γλυκιά γεύση και υπέροχο άρωμα. Το μέλι, το οποίο αποτελείται κυρίως από σάκχαρα και ελάχιστες πρωτεΐνες, είναι πλούσιο σε βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και αμινοξέα. Έχει αντικαρκινική δράση και προστατεύει την καρδιά και τα αγγεία. Επιπλέον, είναι βακτηριοκτόνο, αντισηπτικό, αντιβηχικό, καθαρτικό και βοηθάει σε περιπτώσεις αναιμίας. Ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι προσδίδει 20 θερμίδες.
9) Ξηροί καρποί : Οι ξηροί καρποί συνηθίζεται να καταναλώνονται αυτούσιοι, αλλά αποτελούν συγχρόνως συστατικό σε πολλά γλυκά (αμύγδαλα, καρύδια, φουντούκια), στη γέμιση της γαλοπούλας (κουκουνάρι) και σε διάφορες σαλάτες. Είναι πλούσιοι σε βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, πρωτεΐνες, αντιοξειδωτικές ουσίες, φυτικές ίνες, ω3 και ω6 λιπαρά οξέα. Δρουν κατά του καρκίνου, μειώνουν τη χοληστερόλη στο αίμα και την αρτηριακή πίεση, και βοηθούν στην καλή υγεία των οστών και του νευρικού και ανοσοποιητικού συστήματος. Επίσης, διατηρούν τα επίπεδα του σακχάρου σταθερά και την αίσθηση του κορεσμού για αρκετή ώρα. Μια χούφτα ξηρών καρπών προσδίδει από 100 μέχρι 200 θερμίδες περίπου, ανάλογα με το είδος που καταναλώνουμε.
Αυτά λοιπόν είναι ορισμένα από τα πιο βασικά τρόφιμα του γιορτινού τραπεζιού, που θα καταναλώσουμε και θα απολαύσουμε στο μέγιστο! Και όσοι βρίσκεστε σε δίαιτα, μην φοβάστε πως θα βάλετε κιλά εάν “ξεφύγετε” κάποιες μέρες. Μάλιστα, μια τέτοια τακτική “ξυπνάει” τον μεταβολισμό, τον οποίο έχουμε συνηθίσει στις λίγες θερμίδες για μεγάλο χρονικό διάστημα. Επιπλέον, ένα μικρό διάλειμμα από τη δίαιτα είναι ευχάριστο για τη ψυχολογία και δίνει τη δύναμη και την όρεξη για να συνεχιστεί η προσπάθεια απώλειας κιλών μετά τις γιορτές…Καλή όρεξη και καλές γιορτές!