Με 2,5 εκατομμύρια τόνους να υπολογίζεται η κατανάλωση σοκολάτας το 2007 για τους Ευρωπαίους, αλλά και με την ίδια θέρμη να απολαμβάνουν και άλλοι λαοί αυτό το πανάρχαιο τρόφιμο, ο καθένας μας βγάζει το συμπέρασμα ότι η σοκολάτα είναι αγαπητή από τους περισσότερους. Αποτελεί, επίσης, αμαρτία για το μεγαλύτερο πληθυσμό, εξαιτίας του θερμιδικού της περιεχομένου, ωστόσο η αλήθεια είναι πως αποτελεί ένα αγαθό που μπορεί να μας χαρίσει πολλά οφέλη για την υγεία μας, αρκεί να καταναλώνεται με μέτρο φυσικά!
Η σοκολάτα, προερχόμενη από τους καρπούς του δέντρου Theobroma cacao (κακαόδεντρο), βρίσκεται σε πολλές μορφές και οι πιο γνωστές είναι: η σοκολάτα γάλακτος, η σοκολάτα υγείας (45-85% κακάο), η λευκή σοκολάτα, η σοκολάτα αμυγδάλου και η σοκολάτα φουντουκιού. Η σοκολάτα γάλακτος περιέχει λιγότερο κακάο από τη σοκολάτα υγείας, καθώς αυτό έχει αντικατασταθεί από γάλα. Θερμιδικά, οι διαφορές δεν είναι μεγάλες μεταξύ τους, καθώς η πρώτη περιέχει στα 100 γρ περίπου 600 θερμίδες, ενώ η δεύτερη περίπου 500 θερμίδες. Ειδικότερα, η σοκολάτα γάλακτος περιέχει τριπλάσια χοληστερόλη και λιγότερα αντιοξειδωτικά από τη σοκολάτα υγείας, παρόλα αυτά περιέχει περισσότερο ασβέστιο και λιγότερη καφεΐνη, κάνοντάς την ιδανική για τα παιδιά και τους εφήβους.
Από την άλλη μεριά, η λευκή σοκολάτα δεν περιέχει κακάο, αλλά φτιάχνεται από το βούτυρο του κακάο και περιέχει περισσότερες θερμίδες, λιπαρά και χοληστερόλη, καθόλου καφεΐνη, ενώ είναι πλούσια σε αμινοξέα, ασβέστιο και άλλα μέταλλα. Όσο περισσότερο κακάο περιέχει μια σοκολάτα, τόσο πλουσιότερη είναι σε αντιοξειδωτικά, οπότε έχει περισσότερα οφέλη να μας χαρίσει.
Πολλές έρευνες, λοιπόν, έρχονται να μας διαφωτίσουν για τη διατροφική αξία της σοκολάτας και τη δράση της έναντι κάποιων παθήσεων. Συγκεκριμένα, η κατανάλωση ενός μικρού κομματιού σοκολάτας υγείας καθημερινά, έδειξε να μειώνει τις τιμές της αρτηριακής πίεσης. Ακόμα, φαίνεται πως το ασβέστιο, το κάλιο και το μαγνήσιο που περιέχονται στη σοκολάτα δρουν προληπτικά στη μείωση των καρδιακών και εγκεφαλικών νοσημάτων.
Επιπρόσθετα, χάρις την περιεκτικότητά της σε αντιοξειδωτικά, όπως οι πολυφαινόλες, η σοκολάτα δρα κατά του πολλαπλασιασμού των καρκινικών κυττάρων και υπέρ της λειτουργίας του νευρικού συστήματος, των διανοητικών ικανοτήτων και του δέρματος, ενώ παράλληλα προφυλάσσει το ανοσοποιητικό σύστημα και σταμάτα την εξέλιξη των αθηρωματικών βλαβών.
Επιπλέον, αποδεικνύεται πως και τα λιπαρά της οξέα συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης στο αίμα, καθώς η αναλογία αυτών είναι 35% μονοακόρεστο λίπος (ελαϊκό οξύ), 60% κορεσμένο λίπος (35% στεατικό οξύ και 25% παλμιτικό οξύ) και 5% πολυακόρεστο λίπος (λινελαϊκό οξύ), από τα οποία το στεατικό οξύ είναι το μοναδικό κορεσμένο λιπαρό οξύ που δεν αυξάνει τη χοληστερόλη και όπως ήδη γνωρίζουμε για τα ακόρεστα λιπαρά οξέα, συμβάλλουν στη μείωση των αθηρογόνων παραγόντων, αντισταθμίζοντας την “κακή” δράση του παλμιτικού οξέος.
Ακόμα, η σοκολάτα επιδρά θετικά στη λειτουργία του ουροποιητικού συστήματος, παρουσιάζει ισχυρή αντιβηχική δράση, λόγω θεοβρωμίνης, ενισχύει την αδαμαντίνη των δοντιών, χάρις την ύπαρξη του ασβεστίου και του φωσφόρου και φαίνεται να μην παίζει ρόλο στην εμφάνιση της ακμής και της ημικρανίας, καθώς η τυραμίνη που περιέχεται είναι σε πολύ μικρή συγκέντρωση για να προκαλέσει κάτι τέτοιο.
Πώς, όμως, ανεβαίνει η διάθεση και η ενεργητικότητα μας, μετά από κατανάλωση σοκολάτας; Η τυροσίνη, η τρυπτοφάνη, η θεοβρωμίνη και η φαινυλαιθυλαμίνη ευθύνονται για την αντικαταθλιπτική δράση της σοκολάτας και από την άλλη πλευρά, τα αντιοξειδωτικά, οι υδατάνθρακες, ορισμένα αμινοξέα και η καφεΐνη (βρίσκεται σε μικρό ποσοστό) που περιέχονται βοηθούν στην εγρήγορση του οργανισμού.
Ωστόσο, η σοκολάτα επιδρά στην αύξηση του βάρους μας; Φυσικά, η συστηματική υπερκατανάλωση σοκολάτας προκαλεί αύξηση του βάρους. Παρόλα αυτά, έρευνες δείχνουν πως άτομα που έτρωγαν πέντε φορές σοκολάτα την εβδομάδα, χωρίς να βρίσκονται σε δίαιτα ή να κάνουν κάποια ιδιαίτερη δραστηριότητα, είχαν χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος σε σχέση με όσους έτρωγαν σπανιότερα. Υπάρχουν πολλοί λόγοι που μπορεί αυτό να συμβαίνει, όπως, για παράδειγμα, επειδή επιβραδύνεται η πέψη, λόγω αυξημένων λιπαρών, αυξάνεται η θερμογένεση της τροφής, λόγω καφεΐνης, και επιταχύνονται οι καύσεις του οργανισμού, από την επικατεχίνη (αντιοξειδωτικό) του κακάο.
Επίσης, έρευνες δείχνουν η σοκολάτα να σχετίζεται με τη μακροβιότητα, αλλά και να διαθέτει αφροδισιακές ιδιότητες, λόγω των ορμονών που εκκρίνονται μετά την κατανάλωσή της.
Η αγαπημένη μας σοκολάτα, η οποία δεν προκαλεί εθισμό στον οργανισμό μας, αλλά μόνο ευχάριστα συναισθήματα, μπορεί να αποτελέσει καθημερινή απόλαυση, προσφέροντας πολλά θετικά στην υγεία μας, προσέχοντας πάντα, όμως, την ποσότητα που καταναλώνουμε.