Μαγειρίτσα το βράδυ της Ανάστασης, αρνί ή κατσίκι την Κυριακή του Πάσχα, λίγες φετούλες τσουρεκιού και κουλουράκια για πρωινό πριν ξεκινήσουμε το ψήσιμο και κάπως έτσι εξελίσσεται για τους περισσότερους από εμάς το διαιτολόγιο από την Ανάσταση και έπειτα. Μετά, λοιπόν, από μια περίοδο νηστείας 40 ημερών ή και λιγότερων για ορισμένα άτομα, όπου υπάρχει αποκλεισμός κρέατος, ψαριού, γαλακτοκομικών και ελαιόλαδου (κυρίως για εκείνους που κάνουν ακόμη πιο πιστά τη νηστεία της Σαρακοστής), οι περισσότεροι περιμένουν πως και πως την στιγμή που θα γευτούν τα πασχαλινά εδέσματα.
Μαγειρίτσα
Η σούπα αυτή περιέχει εντόσθια, συκώτια, ρύζι, κρεμμύδια, άνηθο, λεμόνι, ελαιόλαδο και αυγά. Μπορεί να φαντάζει για πολλούς ένα ελαφρύ πιάτο ως σούπα, ωστόσο μια μερίδα μας δίνει περίπου 600 θερμίδες. Τα εντόσθια και τα συκώτια αποτελούν υψηλές πηγές κορεσμένου λίπους, χοληστερόλης και πουρινών. Για να περιορίσουμε τη χοληστερόλη και τις θερμίδες του πιάτου, θα μπορούσαμε για το αυγολέμονο να χρησιμοποιήσουμε ασπράδια. Ας περιοριστούμε, λοιπόν, στη μία μερίδα αλλιώς δεν θα καταφέρουμε να χωνέψουμε εύκολα και θα επιβαρυνθούμε με πολλές θερμίδες.
Αρνί ή κατσίκι
Το αρνί αποτελεί καλή πηγή πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, σιδήρου, φωσφόρου, ψευδαργύρου, σεληνίου, καλίου, ω3 λιπαρών και βιταμινών του συμπλέγματος Β. Τα 100 γρ αρνιού μας δίνουν περίπου 250-350 θερμίδες (αναλόγως το σημείου του ζώου) και αρκετό κορεσμένο λίπος. Επίσης, αποτελεί πηγή πουρινών και χοληστερόλης. Αν προτιμήσουμε το μέρος του κρέατος στο μηρό και δεν φάμε την πέτσα, σίγουρα θα περιορίσουμε αρκετά την πρόσληψη λίπους, άρα και τις συνολικές θερμίδες.
Από την άλλη μεριά, το κατσίκι υπερέχει διατροφικά από το αρνί, διότι προσδίδει λιγότερες θερμίδες, έχει λιγότερο λίπος και κυρίως κορεσμένο, ελάχιστα λιγότερη χοληστερόλη, περισσότερο κάλιο και αποτελεί πηγή του συνένζυμου Q10 και των CLA λιπαρών. Ωστόσο, περιέχει λιγότερη πρωτεΐνη, είναι πλουσιότερο σε νάτριο και σε trans λιπαρά.
Τσουρέκι ή κουλουράκια
Το τσουρέκι φτιάχνεται από αλεύρι, ζάχαρη, βούτυρο γάλακτος, αυγά, γάλα, μαγιά νωπή, αλάτι, μαχλέπι και ξύσμα φλούδας πορτοκαλιού. Τα κουλουράκια γίνονται από τα ίδια υλικά με μικρές διαφορές μεταξύ τους, δηλαδή αλεύρι, ζάχαρη, βούτυρο γάλακτος, αυγά, γάλα, σκόνη μπέικιν, ξύσμα φλούδας πορτοκαλιού. Τα αυγά αποτελούν καλή πηγή πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμινών, ιχνοστοιχείων, ενώ το γάλα προσφέρει ασβέστιο και φώσφορο. Ακόμη, η μαγιά από τα τσουρέκια είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β και προβιοτικά. Φυσικά, η ζάχαρη και το βούτυρο γάλακτος που βρίσκονται σε μεγάλες ποσότητες, αυξάνουν τη γλυκόζη και τα λιπίδια στο αίμα και προσδίδουν πολλές θερμίδες.
Θερμιδικά δεν υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ τους. Τα 50 γραμμάρια και των δυο γλυκών μάς δίνουν περίπου 200 θερμίδες. Εάν συγκρίνουμε ίδιες ποσότητες, θα ανακαλύψουμε πως το τσουρέκι περιέχει λιγότερες πρωτεΐνες και υδατάνθρακες, αλλά περισσότερα λιπαρά και νάτριο. Παρόλα αυτά, η ποσότητα κορεσμένου λίπους και χοληστερόλης είναι παρόμοια.
Υπάρχουν τρόποι να κάνουμε πιο υγιεινό και λίγο πιο διαιτητικό το τσουρέκι και τα κουλουράκια μας; Όντως, αναλόγως τη συνταγή, θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε γάλα με λίγα λιπαρά, να βάλουμε λιγότερα αυγά και να αντικαταστήσουμε το βούτυρο γάλακτος με μαργαρίνη ή ελαιόλαδο. Με αυτούς τους τρόπους μειώνουμε τις θερμίδες και τα λιπαρά (κυρίως τα κορεσμένα) και συγχρόνως, αυξάνουμε την περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη Ε, πολυακόρεστα και μονοακόρεστα λιπαρά.
Ό,τι και αν επιλέξουμε να φάμε τελικά, ας προσέξουμε να μην υπερβάλλουμε στις ποσότητες και να χαρούμε αυτές τις ημέρες με τους αγαπημένους μας! Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα με υγεία πάνω από όλα!