Το κεφίρ αποτελεί ένα από τα παλαιότερα γάλατα σε ζύμωση. Συγκεκριμένα, είναι ζωικό γάλα στο οποίο έχουν προστεθεί κόκκοι κεφίρ και έχουν προκαλέσει ζύμωση. Αυτοί οι κόκκοι είναι μια μάζα βακτηριδίων φιλικών για τον ανθρώπινο οργανισμό, ζύμης και πολυσακχαρίτη, με την ονομασία kefiran. Το κεφίρ λοιπόν ειναι ένα φυσικό προβιοτικό προϊόν με υψηλή θρεπτική αξία και αξίζει να μάθουμε τα οφέλη που έχει για τον οργανισμό μας!
Καταναλώνοντας κεφίρ, προσλαμβάνουμε ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β και C. Επιπλέον, το κεφίρ είναι πλούσιο σε προβιοτικά, αμινοξέα, πρωτεΐνες και ένζυμα. Ειδικότερα, περιέχει το ένζυμο λακτάση, το οποίο διασπά τη λακτόζη σε γλυκόζη και γαλακτόζη καθιστώντας το έτσι ιδανική τροφή για όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη.
Με όλα τα παραπάνω θρεπτικά συστατικά, θα μπορούσε κάποιος να πει ότι το κεφίρ δρα ως “φάρμακο” για την υγεία μας και δεν θα είχε άδικο. Αναλυτικότερα, το κεφίρ:
– ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα
– δρα εναντία στις ελεύθερες ρίζες ως αντιοξειδωτικό
– βοηθάει στην αντιμετώπιση ασθενειών που σχετίζονται με το πεπτικό σύστημα
– διευκολύνει την πέψη
– αποκαθιστά την ισορροπία της εντερικής χλωρίδας
– συμβάλλει στην υγεία του αναπνευστικού συστήματος, καθώς δρα ενάντια σε ασθένειες όπως τη βρογχίτιδα, τη φυματίωση και το άσθμα
– προστατεύει από οστεοπόρωση
– προφυλάσσει από ορισμένες μορφές καρκίνου
– έχει θετική επίδραση στο νευρικό σύστημα, χάρις το αμινοξύ τρυπτοφάνη που περιέχει
Το κεφίρ μπορούμε να το αγοράσουμε έτοιμο ή να το παρασκευάσουμε οι ίδιοι με ζωντανούς κόκκους κεφίρ από καταστήματα με βιολογικά προϊόντα. Εάν δεν μας αρέσει η ιδιαίτερη γεύση του, θα μπορούσαμε να το συνδυάσουμε με φρούτα και να το πολτοποιήσουμε ή να προσθέσουμε λίγο μέλι. Όπως και αν το καταναλώσουμε, έχουμε πολλά να κερδίσουμε! Στην υγεία μας, λοιπόν!