Αγαπημένες οι σουπίτσες σε μικρούς και μεγάλους, τις νοσταλγούμε γλυκά τα χειμωνιάτικα μεσημέρια ή εκείνες τις νύχτες, που νιώθουμε λίγο αδιάθετοι. Πολύ κακώς, όμως, καθώς τις σούπες τις έχουμε εντάξει σε ιδιαίτερες μόνο περιστάσεις, κυρίως εμείς οι Έλληνες, ενώ θα μπορούσαμε να τις καταναλώναμε όλο το χρόνο! Η θρεπτική τους αξία είναι πολύ σημαντική και για αυτόν το λόγο, θα πρέπει να τις καταναλώνουμε πιο συχνά. Να, λοιπόν, για ποιους λόγους η σούπα πρέπει να γίνει ένα από τα πιο αγαπημένα μας γεύματα μέσα στην εβδομάδα:
1) Οι σούπες, λόγω των λαχανικών και του κρέατος που περιέχουν, είναι πλούσιες σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, μέταλλα και αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως είναι οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, η βιταμίνη C, το σελήνιο, ο χαλκός, ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος, το λυκοπένιο, το φολλικό οξύ, το κάλιο, το νάτριο, το μαγγάνιο και ο φώσφορος. Επιπλέον, εφόσον περιέχουν κρέας, μας χαρίζουν πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, απαραίτητες για τον οργανισμό μας.
2) Η περιεκτικότητά τους σε νερό κυμαίνεται από 45-75%. Αυτό σημαίνει ότι οι σούπες έχουν το προνόμιο να ενυδατώνουν τον οργανισμό μας σε μεγάλο βαθμό, αν σκεφτεί κανείς ότι τρώγοντας, για παράδειγμα, 250 ml σούπα, καταναλώνουμε περίπου 200 ml νερό.
3) Καθώς οι σούπες είναι πλούσιες σε λαχανικά (συνήθως), αυτό τις καθιστά συγχρόνως πλούσιες και σε φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στην καλή λειτουργία του γαστρεντερικού μας συστήματος, μας προστατεύουν από διάφορες ασθένειες (όπως δυσκοιλιότητα, αιμορροΐδες, καρκίνος κ.ά) και επιπλέον, δημιουργούν το αίσθημα του κορεσμού.
4) Για όσους ενδιαφέρονται να χάσουν weight ή να διατηρήσουν την σιλουέτα τους, τα νέα είναι ευχάριστα! Η κατανάλωση σούπας αυξάνει το αίσθημα κορεσμού, λόγω της περιεκτικότητάς της σε φυτικές ίνες, αλλά και νερό. Επιπρόσθετα, εφόσον δώσουμε προσοχή στις τροφές που θα προσθέσουμε στη σούπα μας και δεν την “φορτώσουμε” με επιπλέον θερμίδες, τότε θα αποτελέσει ένα γεύμα χαμηλών θερμίδων. Προτείνεται, ακόμα, η κατανάλωση σούπας πριν από το κυρίως γεύμα μας, ώστε να μας “κόψει” την όρεξη και να καταναλώσουμε μικρότερη ποσότητα από το κυρίως πιάτο.
5) Τι γίνεται για όσους υποφέρουν από διάφορες παθήσεις του γαστρεντερικού συστήματος (π.χ ευερέθιστο έντερο); Μπορούν να τις καταναλώνουν άφοβα, χωρίς να τους δημιουργούν κάποιο πρόβλημα, καθώς τα λαχανικά της σούπας αποκτούν μαλακιά υφή και είναι εύπεπτα.
Όπως και αν προτιμάτε τη σούπα σας, διαυγή ή πηχτή, με λίγα υλικά ή πλουσιότερη, με κρέας ή λαχανικά, κρύα ή ζεστή, είναι πεντανόστιμη και πάρα πολύ θρεπτική. Μπορεί να φαγωθεί από όλες τις ηλικίες, από μικρά παιδιά, που δεν τους αρέσουν τα λαχανικά και που, όμως, την λατρεύουν ακριβώς επειδή δεν μπορούν να ξεχωρίσουν τα συστατικά της, μέχρι ηλικιωμένους, που δυσκολεύονται να μασήσουν. Αξίζει, λοιπόν, να την αγαπήσετε!!