Όποια εποχή του χρόνου και αν διανύουμε, η μπύρα έχει μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά μας. Για όλους εμάς τους λάτρεις της μπύρας ήρθε ο καιρός να μάθουμε πως πέρα από την πλούσια γεύση που μας χαρίζει, δρα ενάντια ορισμένων παθήσεων πάντα βέβαια κάνοντας μέτρια κατανάλωση.
Η μπύρα λοιπόν, παρασκευάζεται από τέσσερα κυρίως βασικά συστατικά, το κριθάρι, το λυκίσκο, τη μαγιά και το νερό. Μάλιστα, η περιεκτικότητά της σε νερό είναι περίπου 90%, ενώ το ποσοστό της σε αλκοόλ είναι ελάχιστο. Ένα ποτήρι μπύρα περιέχει ελάχιστες θερμίδες, αφού, όπως αναφέρθηκε, η περιεκτικότητα σε αλκοόλ είναι χαμηλή. Συγκεκριμένα, ένα ποτήρι ξανθιά μπύρα προσδίδει 110 θερμίδες, ενώ η θερμιδική αξία αυξάνεται, αν είναι μαύρη μπύρα και μειώνεται, αν είναι light ή χωρίς αλκοόλ.
Πίνοντας μπύρα προσλαμβάνουμε φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, αμινοξέα, προβιοτικά και αντιοξειδωτικά. Πιο αναλυτικά, η μπύρα είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, κάλιο, μαγνήσιο, σελήνιο, ενώ περιέχει σε μικρό ποσοστό ασβέστιο και ελάχιστο νάτριο. Όσον αφορά τα αντιοξειδωτικά, αυτά προέρχονται από το κριθάρι και το λυκίσκο και μπορούν να απορροφηθούν ευκολότερα από τον οργανισμό σε σχέση με τα αντιοξειδωτικά στερεών τροφίμων, προσφέροντας φυσικά ισχυρή προστασία έναντι των ελευθέρων ριζών.
Σύμφωνα με έρευνες, καταναλώνοντας ένα ή δυο ποτήρια μπύρα την ημέρα αυξάνεται η “καλή” χοληστερόλη (HDL) και μειώνεται ο κίνδυνος καρδιακών παθήσεων κατά 31%. Επίσης, φαίνεται η μπύρα να αυξάνει την ελαστικότητα και την ικανότητα διαστολής των αγγείων και να έχει αντιφλεγμονώδη επίδραση, χάρις το αλκοόλ που περιέχει. Επιπλέον, μια έρευνα που έγινε σε 70.000 γυναίκες, 25-40 ετών, έδειξε πως καταναλώνοντας μπύρα με μέτρο έχουν ελάχιστες πιθανότητες να εμφανίσουν αυξημένη αρτηριακή πίεση.
Η μαγιά της μπύρας φαίνεται να επιδρά θετικά στην αντίσταση της ινσουλίνης και να μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2 κατά 25%, στα πλαίσια μιας ήπιας κατανάλωσης. Ακόμα, λόγω της περιεκτικότητας σε διαιτητική σιλικόνη και πυρίτιο, η μπύρα συμβάλλει στην αύξηση της οστικής πυκνότητας, στην υγεία του σκελετού, των συνδετικών ιστών, των μαλλιών, των δοντιών, του δέρματος και των νυχιών, όπως επίσης στη μείωση της συσσώρευσης μεγάλων ποσοστών αλουμινίου στον οργανισμό καταπολεμώντας έτσι την ανάπτυξη της νόσου Αλτσχάιμερ ή άλλων μορφών άνοιας.
Μια έρευνα που έγινε στη Φινλανδία έδειξε πως η μπύρα, σε σχέση με άλλα αλκοολούχα ποτά, μειώνει κατά 40% τον κίνδυνο ανάπτυξης πέτρας στα νεφρά, πιθανόν λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς της σε νερό. Μια άλλη έρευνα, από την Πορτογαλία, απέδειξε πόσο σημαντική αντιοξειδωτική δράση έχει, καθώς σε πείραμα που τηγάνισαν μαριναρισμένη μπριζόλα σε μπύρα, φαίνεται η τελευταία να μείωσε κατά 70% τις καρκινογόνες ουσίες που παράγονται κατά το τηγάνισμα.
Πρέπει να προσέξουμε πως η μέτρια κατανάλωση (1-2 ποτήρια την ημέρα) είναι αυτή που επιδρά θετικά στην υγεία μας και όχι η κατάχρηση, καθώς αυτή φέρνει ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα και είναι η αιτία για παθήσεις όπως κίρρωση του ήπατος, καρκίνος, καρδιαγγειακές παθήσεις, παχυσαρκία κτλ. Και για όσους προσέχουν τη σιλουέτα τους, σημειώστε πως πίνοντας μπύρα πριν το γεύμα δημιουργείται το αίσθημα του κορεσμού και συνεπώς τρώτε λιγότερη ποσότητα γεύματος…Στην υγειά σας!