Η Σαρακοστή σε λίγες μέρες ξεκινάει και όσοι θα ξεκινήσουν νηστεία, αρχίζουν σιγά σιγά να προμηθεύονται νηστίσιμα τρόφιμα και να ξεθάβουν νηστίσιμες συνταγές. “Ο πολτός του σησαμιού”, ή αλλιώς το γνωστό σε όλους ταχίνι, κυριαρχεί σε πολλά γεύματα της ημέρας, αλλά αποτελεί παράλληλα συστατικό σε αρκετές γλυκές και αλμυρές συνταγές. Παρόλα αυτά, το ταχίνι δεν αποτελεί προϊόν μόνο αγαπητό στη νηστεία, αλλά για πολλούς ανθρώπους, είναι μέρος της καθημερινής τους διατροφής. Και ένας τέτοιος διατροφικός θησαυρός δεν θα έπρεπε να λείπει από το τραπέζι μας!
Το ταχίνι, λοιπόν, αποτελεί το προϊόν πολτοποίησης σπόρων σουσαμιών, τα οποία έχουν αρχικά περάσει από τη διαδικασία της αποφλοίωσης και της ξήρανσης. Μπορεί να προέρχεται από σουσάμι αποφλοιωμένο ή από σουσάμι αναποφλοίωτο. Σίγουρα, το μαύρο ταχίνι από αναποφλοίωτο σουσάμι αποτελεί την καλύτερη επιλογή, καθώς είναι πλουσιότερο σε φυτικές ίνες.
Ας μάθουμε, αναλυτικότερα, γιατί το ταχίνι φημίζεται για τη διατροφική του αξία. Το ταχίνι είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λίπη, βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και κάποιες άλλες πολύτιμες ουσίες. Πιο συγκεκριμένα, περιέχει 20% φυτικές proteins, οι οποίες αν συνδυαστούν με πρωτεΐνες άλλων τροφίμων, όπως των οσπρίων και των ξηρών καρπών, δίνουν πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, σαν αυτές του κρέατος. Επίσης, οι υδατάνθρακες αποτελούν το 15-20% των συστατικών του, υπό την μορφή των φυτικών ινών κυρίως, βοηθώντας στην καλή λειτουργία του εντέρου. Όσον αφορά τα λίπη του ταχινιού, αυτά είναι σε μεγαλύτερο ποσοστό πολυακόρεστα και μονοακόρεστα λιπαρά και βρίσκουμε κυρίως τα ω6, τα οποία συμβάλλουν στη μείωση της ολικής και “κακής” χοληστερόλης (LDL).
Οι βιταμίνες που περιέχονται στο ταχίνι είναι του συμπλέγματος Β, όπως επίσης και η βιταμίνη Ε. Ειδικότερα, οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Β1, Β2, Β6, φολλικό οξύ,νιασίνη) παίζουν ρόλο στην ομαλή λειτουργία της καρδιάς, των αγγείων, του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος, συμμετέχουν στο μεταβολισμό των αμινοξέων, λιπών και υδατανθράκων και βελτιώνουν τη μνήμη και τις πνευματικές λειτουργίες. Η βιταμίνη Ε, από την άλλη μεριά, έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, προφυλάσσοντας τον οργανισμό από την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων, καρκίνου, διαβήτη, καταρράκτη και νόσου Alzheimer και Parkinson.
Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, το ταχίνι είναι επίσης πλούσιο σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως το calcium και ο φώσφορος, τα οποία είναι απαραίτητα για την υγεία των οστών και την πρόληψη της οστεοπόρωσης, το κάλιο, το οποίο συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, ο χαλκός, ο οποίος ενισχύει τις αρθρώσεις και ο σίδηρος για τη μεταφορά του οξυγόνου στο σώμα και την ευεξία του οργανισμού. Επιπλέον, το ταχίνι περιέχει μαγγάνιο και σελήνιο, τα οποία έχουν αντιοξειδωτική δράση, μαγνήσιο, γνωστό για τις ηρεμιστικές του ιδιότητες και ψευδάργυρο, μέγιστης σημασίας μέταλλο για το ανοσοποιητικό σύστημα και τις αντιδράσεις του μεταβολισμού.
Το ταχίνι, πέρα από όλα τα παραπάνω, αποτελεί και σημαντική πηγή φυτοστερολών και λιγνανών (σησαμίνη, σησαμολίνη). Οι φυτοστερόλες είναι ουσίες, οι οποίες μειώνουν τη χοληστερόλη και την αρτηριακή πίεση, και συγχρόνως προλαμβάνουν τις θρομβώσεις, ενώ οι λιγνάνες, και ιδιαίτερα η σησαμίνη, προστατεύουν από την εμφάνιση του καρκίνου και των εγκεφαλικών επεισοδίων.
Το ταχίνι, αν και πλούσιο σε θερμίδες, καθώς τα 100 γρ προσδίδουν περίπου 600 θερμίδες, μπορεί να καταναλώνεται καθημερινά, αρκεί να προσέξει κανείς την ποσότητα που χρησιμοποιεί.
Θα το ανακαλύψουμε μέσα σε σούπες, όσπρια (χούμους), ντρέσινγκ για σαλάτες, γλυκά (ταχινόπιτα, ταχινόψωμο, ταχινοκουλουράκια, χαλβά, κέικ κ.ά), ενώ ακόμα μπορεί να συνοδέψει τέλεια το κακάο, τον καφέ, το μέλι, ακόμα και τα εσπεριδοειδή.
Αποτελεί, λοιπόν, τρόφιμο ιδανικό για τα kids, καθώς βρίσκονται σε ανάπτυξη και διαβάζουν συνεχώς, άτομα που θέλουν να βάλουν βάρος, άτομα που πάσχουν από αναιμία και οστεοπόρωση, άτομα που έχουν υψηλές τιμές χοληστερόλης, καθώς το ταχίνι περιέχει ελάχιστα κορεσμένα λιπαρά, αλλά και για χορτοφάγους, συνδυάζοντάς το με τα όσπρια και τη βιταμίνη C για την καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου.
Δεν είναι, λοιπόν, τυχαίο που ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού καταναλώνει το ταχίνι. Δίνει μια ιδιαίτερη “πινελιά” στα φαγητά και προστασία στην υγεία μας!