Το Πάσχα είναι για τους περισσότερους μια περίοδος χαράς, σύνδεσης με την οικογένεια και – φυσικά – απόλαυσης παραδοσιακών γεύσεων! Μετά τη νηστεία, όμως, είναι εύκολο να παρασυρθούμε σε υπερκατανάλωση φαγητού, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε δυσπεψία, φούσκωμα και περιττές θερμίδες.
Στόχος δεν είναι η στέρηση, αλλά η ισορροπημένη απόλαυση. Ας δούμε πώς μπορούμε να διαχειριστούμε σωστά τις βασικές μέρες των εορτών.
Μεγάλο Σάββατο
Μετά από μακρά αποχή από ζωικές πρωτεΐνες από εσάς που κρατήσατε 40 μέρες νηστεία, ήρθε το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου όπου θα φάτε τη μαγειρίτσα ή κάποιο άλλο κρέας της προτίμησής σας. Παρότι είναι παραδοσιακή και νόστιμη η μαγειρίτσα, μπορεί να είναι δύσπεπτη για τον οργανισμό.
Τι να προσέξουμε:
- Μικρή μερίδα: Η μαγειρίτσα περιέχει εντόσθια και αρκετό λίπος. Προτίμησε ένα μικρό βαθύ πιάτο.
- Συνοδευτικά: Μια φέτα ψωμί ολικής και μια φρέσκια σαλάτα με ελαιόλαδο και λεμόνι θα βοηθήσουν στη χώνευση.
- Ρυθμός κατανάλωσης: Φάε αργά και ήρεμα. Ο εγκέφαλος χρειάζεται 20 λεπτά για να “καταλάβει” ότι χόρτασε.
- Ενυδάτωση: Πιες 1-2 ποτήρια νερό πριν ή μετά το γεύμα – βοηθά στον μεταβολισμό και μειώνει την πιθανότητα φουσκώματος.
Κυριακή του Πάσχα
Το παραδοσιακό αρνί ή κατσίκι, τα κοκορέτσια, διάφορα τηγανητά, οι πίτες και τα αμέτρητα συνοδευτικά συνθέτουν ένα πλούσιο, αλλά θερμιδικά “επικίνδυνο” τραπέζι.
Πώς να το διαχειριστείς:
- Κρέας με μέτρο: Αν υπάρχει επιλογή, προτίμησε κατσίκι αντί για αρνί, καθώς έχει λιγότερα κορεσμένα λιπαρά. Επέλεξε άπαχα μέρη και αφαίρεσε πέτσα και εμφανές λίπος.
- Ισορροπία στο πιάτο σου: Προσπάθησε να γεμίσεις το 1/2 του πιάτου με σαλάτα (ωμή ή βραστή), το 1/4 με κρέας και το υπόλοιπο 1/4 με υδατάνθρακα όπως πατάτα φούρνου, ρύζι, ψωμί.
- Μέγεθος μερίδας: Στόχευσε σε 1 μερίδα κρέατος φυσιολογική (120-150 γρ. ψητό κρέας αν είσαι γυναίκα και 180-210 γρ αν είσαι άντρας) και 10-15 πατατούλες ή 3-5 κσ ρύζι.
- Αλκοόλ με φειδώ: 1-2 ποτηράκια κρασί είναι αρκετά – μην ξεχνάς ότι περιέχει και θερμίδες και επηρεάζει τη λειτουργία του πεπτικού.
- Περπάτημα μετά το φαγητό: Μια μικρή βόλτα 15-20 λεπτών θα βοηθήσει στην πέψη και στη ρύθμιση του σακχάρου.
Τα γλυκά του Πάσχα
Τσουρέκια, πασχαλινά κουλουράκια και σοκολατένια αυγά είναι αναπόσπαστο κομμάτι της πασχαλινής παράδοσης. Αρκεί να τα καταναλώνουμε με συνείδηση.
Tips για τα γλυκά:
- Τσουρέκι: Απόλαυσε 1 φέτα (~40γρ.) μαζί με λίγο ταχίνι ή φιστικοβούτυρο για περισσότερη ενέργεια και κορεσμό.
- Κουλουράκια: 1-2 μικρά στο πρωινό σου ή 1 κουλουράκι ως δεκατιανό/ απογευματινό με το γιαούρτι σου είναι μια χαρά.
- Σοκολατένια αυγά: Μπορείς να φας λίγη ποσότητα (20-30γρ.), κατά προτίμηση με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο.
Τι κάνουμε τη Δευτέρα του Πάσχα;
Η επόμενη μέρα είναι ιδανική για “επαναφορά” στο ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής.
- Φάε κανονικά τα σνακ της ημέρας σου που είναι τα φρούτα, λίγοι ξηροί καρποί ή κάποιο γιαούρτι.
- Το μεσημέρι αν φας ό,τι έχει απομείνει από την προηγούμενη μέρα, πρόσεξε να είναι η μερίδα σου σχετικά περιορισμένη και πρόσθεσε αρκετή σαλάτα.
- Πιες άφθονο νερό (1.5-2 λίτρα).
- Βγες για περπάτημα ή κάνε ήπια άσκηση.
- Ξεκουράσου και δώσε χρόνο στο σώμα σου να επανέλθει.
Συμπερασματικά
Το Πάσχα είναι μια μοναδική ευκαιρία να βρεθούμε με αγαπημένα πρόσωπα και να απολαύσουμε τις γεύσεις της παράδοσης. Δεν χρειάζεται να στερηθούμε τίποτα – με λίγη προσοχή, μπορούμε να τα απολαύσουμε όλα με μέτρο και χωρίς ενοχές.
Καλό Πάσχα με υγεία, αγάπη και ισορροπία!