Ένας στους τέσσερις ανθρώπους στις χώρες της Δύσης υποφέρει από κάψιμο πίσω από το στέρνο ή στο επιγάστριο τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα και περισσότεροι από 5% υποφέρουν σε καθημερινή βάση. Συζητάμε λοιπόν για την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, η οποία ταλαιπωρεί ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού και μπορεί να αντιμετωπιστεί εάν γίνουν κάποιες αλλαγές στη διατροφή και την καθημερινότητα του ατόμου που πάσχει. Ας γνωρίσουμε λοιπόν τι είναι αυτή η πάθηση, τους παράγοντες και τα συμπτώματα στον οργανισμό.
Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι μια πάθηση του γαστρεντερικού συστήματος, κατά την οποία τα όξινα υγρά του στομάχου παλινδρομούν προς τον οισοφάγο, διότι ο κάτω οισοφαγικός σφιγκτήρας είναι χαλαρός. Αυτό συμβαίνει κατά τη διάρκεια του γεύματος ή μετά από αυτό, όπως επίσης μετά την υπερκατανάλωση αλκοόλ ή κατά τη διάρκεια του ύπνου.
Ένα άτομο έχει σημαντικές πιθανότητες να εμφανίσει παλινδρόμηση κατά την εγκυμοσύνη, εάν είναι υπέρβαρο ή παχύσαρκο ή καπνίζει, όπως επίσης εάν συνηθίζει να λαμβάνει μεγάλα γεύματα ή τρώει γρήγορα ή καταναλώνει τροφή αργά το βράδυ και ξαπλώνει αμέσως μετά. Επιπλέον, μια διατροφή πλούσια σε λιπαρές τροφές και γλυκά μπορεί να αποτελέσει αιτία για εμφάνιση παλινδρόμησης, όπως επίσης η κατανάλωση αλκοόλ και αεριούχων ποτών. Ακόμα, το άγχος και η στεναχώρια αυξάνουν την παραγωγή υδροχλορικού οξέος στο στομάχι, οπότε μπορεί να προκληθεί ευκολότερα παλινδρόμηση, ενώ ανάμεσα στις αιτίες θα βρούμε επίσης ορισμένα φάρμακα, παθολογικές ανατομικές καταστάσεις (διαφραγματοκήλη), τα στενά ρούχα και τη σφιχτή ζώνη.
Το πιο κοινό σύμπτωμα είναι το αίσθημα καψίματος πίσω από το στέρνο, ξινίλες και πόνο κατά την κατάποση. Επιπλέον, βραχνάδα, πόνο στο λαιμό, πόνο στον θώρακα, βήχα, δυσφορία στο στήθος, κακοσμία στόματος, τερηδόνα ή φλεγμονή της στοματικής κοιλότητας.
Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση; Πρέπει να γίνουν κάποιες αλλαγές στις συνήθειες του ατόμου και στη διατροφή του.
Όσον αφορά την καθημερινότητα και τις συνήθειες του πάσχοντος:
1) Αποφυγή στενών ρούχων που πιέζουν στη μέση
2) Αποφυγή κατάκλισης, σκυψίματος και ανύψωσης βάρους για 2 ώρες μετά από ένα γεύμα
3) Σε περίπτωση παχυσαρκίας, απαραίτητη η απώλεια βάρους
4) Ανύψωση του προσκέφαλου του κρεβατιού κατά τη διάρκεια του ύπνου
5) Ύπνος στην αριστερή πλευρά (θεωρείται βοηθητικός)
6) Διακοπή καπνίσματος
7) Διεξόδους (άσκηση, χόμπυ) για την ελάττωση του άγχους
Όσον αφορά τη Nutrition:
1) Μικρά και συχνά γεύματα
2) Καλό μάσημα της τροφής
3) Αποφυγή υγρών κατά τη διάρκεια του γεύματος
4) Αποφυγή λιπαρών, τηγανητών, όξινων και πικάντικων τροφών, σοκολάτας, μπαχαρικών (μέντα, δυόσμος, πάπρικα, πιπέρι), αλκοόλ, καφέ, τσάι, αεριούχων ποτών, υγρών (σούπες) στο βραδινό γεύμα, αυγού, γλυκών με σιρόπι, εσπεριδοειδών και άγουρων φρούτων και των εξής λαχανικών: σκόρδο, ωμό λάχανο, αγγούρι, ντομάτα, ραπανάκι, κρεμμύδι, πιπεριά, κάστανο, μελιτζάνα, μπρόκολο, κουνουπίδι, σπανάκι, μανιτάρια.
Στην γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, επειδή τα οξέα ανεβαίνουν στον οισοφάγο μπορεί να προκαλέσουν σημαντικές βλάβες, όπως χρόνια φλεγμονή ή οισοφαγίτιδα που μπορεί να οδηγήσει σε Οισοφάγο Barrett, όπου από την στιγμή που εμφανιστεί μπορεί να προκαλέσει κακοήθεια. Επίσης, μπορεί το οξύ του στομάχου να φτάσει στον λάρυγγα, τους πνεύμονες, το στόμα ή τη μύτη. Όταν τα συμπτώματα είναι έντονα, ο ασθενής παίρνει φαρμακευτική αγωγή, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση.